Tiedätkö, miltä ilmalämpöpumppusi sisäpuoli näyttää?

Erityisesti tämänhetkistä lämmityskautta ja energiankulutusta ajatellen olisi hyvä tarkistaa oman lämpöpumpun tilannetta. Kovin lämmityskausi on vasta aluillaan, ja lämpöpumpuista halutaan saada kaikki mahdollinen hyöty irti energialaskujen keventämiseksi.

Kuvan kaltainen puhdistamaton ja huoltamaton lämpöpumppu ei toimi hyvällä hyötysuhteella, koska suodattimiin kertynyt pöly haittaa ilmankiertoa. Pumpun puhallus on tehottomampaa ja lämmitysenergiaa valuu hukkaan.Puhdistamaton lämpöpumppu on myös riski terveydelle, sillä puhaltimesta tulevassa ilmassa voi olla haitallisia pienhiukkasia suodattimiin kertyneiden epäpuhtauksien ja pölyn vuoksi.

Puhdistamaton pumppu on terveysriski

Etenkin kesäaikaan viilennykseen käytetyn pumpun suodattimiin kertynyt lika pääsee kostumaan, jolloin siihen lisäksi alkaa herkästi kehittyä mikrobikasvustoa. Mikäli ongelmaa ei huomata ennen talvea, on lämmityskäyttöön valjastetun pumpun aiheuttama terveysriski melko huomattava.

Kuvissa on lämpöpumpun kennosto ja puhallin ennen ja jälkeen puhdistuksen. Näiden osien puhdistus kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi niiden haurauden ja sekä purkamisesta että kasaamisesta tehtävän työn tarkkuuden vuoksi.