Paras ilmalämpöpumppu 2025 – Top 5 valmistajat vertailussa

Ilmalämpöpumppu on yksi tehokkaimmista tavoista säästää lämmityskustannuksissa ja parantaa asumismukavuutta niin kesällä kuin talvellakin. Suomessa markkinoilla on lukuisia ilmalämpöpumppuvalmistajia, joiden tuotteet eroavat merkittävästi laadun, tehokkuuden, kestävyyden ja käyttömukavuuden suhteen.

Tässä artikkelissa vertailemme viittä parasta ilmalämpöpumppuvalmistajaa, jotka tarjoavat markkinoiden parhaat ilmalämpöpumput, sekä tarkastelemme, mikä on paras ilmalämpöpumppu lämmitykseen, pakkasella toimintaan ja millainen sopii erinomaisesti esimerkiksi rintamamiestaloon.

Ilmalämpöpumppumerkkien vertailun tärkeimmät kriteerit

Ilmalämpöpumppua valitessa on tärkeää huomioida useita tekijöitä, jotka vaikuttavat sekä lämmitystehoon että pitkäaikaiseen toimivuuteen ja kustannustehokkuuteen:

Tarkastellaan seuraavaksi viittä parasta ilmalämpöpumppumerkkiä ja niiden vahvuuksia.

1. Mitsubishi Electric – markkinoiden paras ilmalämpöpumppu kokonaisuutena

Mitsubishi Electric on vakiinnuttanut asemansa ilmalämpöpumppujen premium-valmistajana, ja monien asiantuntijoiden mielestä se tarjoaa markkinoiden parhaat ilmalämpöpumput erityisesti pohjoismaisiin olosuhteisiin. Mitsubishi erottuu edukseen etenkin kun etsitään parasta ilmalämpöpumppua lämmitykseen tai pakkaskestävyyteen.

Mitsubishin vahvuudet

Suosituimmat mallit

Mitsubishi Electric LN-sarja (Hero) on yksi Suomen myydyimmistä ilmalämpöpumppusarjoista. Se tarjoaa erinomaisen energiatehokkuuden (SCOP jopa 5,2) ja luotettavan toiminnan Suomen vaihtelevissa olosuhteissa. Mallistosta löytyy erinomaisia vaihtoehtoja myös rintamamiestaloon, jossa tehokas lämmönjako vanhemmassa rakennuksessa on erityisen tärkeää.

2. Toshiba – innovatiivista teknologiaa ja erinomainen valinta lämmitykseen

Toshiba on noussut ilmalämpöpumppumarkkinoilla vahvaksi tekijäksi laadukkaiden ja innovatiivisten tuotteidensa ansiosta. Toshiba on ollut ilmalämpöpumppujen kehityksen edelläkävijä, ja oli ensimmäinen valmistaja, joka toi markkinoille inverter-teknologian jo vuonna 1981. Toshiban mallit ovat ehdottomasti paras ilmalämpöpumppu lämmityskäyttöön niiden erinomaisen tehokkuuden ansiosta.

Toshiban vahvuudet

Suosituimmat mallit

Toshiba Premium+ ja Toshiba Polar ovat erityisen arvostettuja malleja lämmityskäytössä, kun taas Toshiba Haori Design erottuu edukseen tyylikkään muotoilunsa ansiosta. Toshiban mallistosta löytyy erinomaisia vaihtoehtoja myös rintamamiestaloon, jossa avoin ilmankierto kerrosten välillä on tärkeää.

3. Panasonic – luotettava valinta pakkaskelien lämmitykseen

Panasonic on tunnettu luotettavana ja kestävänä merkkinä, joka tarjoaa pitkiä takuuaikoja ilmalämpöpumpuilleen. Panasonicin mallit ovat erinomainen valinta, kun haetaan pitkäaikaista ja varmaa toimivuutta erityisesti pakkasella.

Panasonicin vahvuudet

Suosituimmat mallit

Panasonic HZ-sarja on erityisen suosittu lämmityksen tehokkuuden vuoksi, kun taas TZ-sarja on hyvä valinta viilennystä painottaville käyttäjille. Panasonicin mallisto soveltuu hyvin myös rintamamiestaloihin, kiitos tehokkaan lämmönjaon ja luotettavan toiminnan myös ääriolosuhteissa.

4. Daikin – energiatehokas valinta lämmitykseen

Daikin on maailman johtavia ilmastointiratkaisujen valmistajia, joka yhdistää innovatiivista teknologiaa korkeaan laatuun. Daikin valmistaa sekä ulko- että sisäyksiköt itse, mikä takaa optimaalisen yhteensopivuuden ja toimivuuden. Daikinin mallit ovat erinomainen valinta, kun etsitään tehokasta ilmalämpöpumppua lämmityskäyttöön.

Daikinin vahvuudet

Suosituimmat mallit

Daikin Perfera ja Daikin Stylish ovat suosittuja malleja, jotka yhdistävät tyylikkään ulkonäön korkeaan suorituskykyyn. Uusi Daikin Nepura-sarja on erityisesti Suomen olosuhteisiin kehitetty vaihtoehto, joka toimii erinomaisesti myös pakkasella.

5. Bosch – saksalaista laatua ja luotettavuutta pakkaselle

Bosch on tunnettu saksalainen laatumerkki, joka on laajentanut toimintaansa myös ilmalämpöpumppumarkkinoille. Boschin mallit ovat luotettavia ja teknisesti korkeatasoisia, ja toimivat hyvin myös kovilla pakkasilla.

Boschin vahvuudet

Suosituimmat mallit

Bosch Climate -sarjan lämpöpumput ovat saaneet hyvää palautetta luotettavuudestaan ja toiminnastaan myös kylmissä olosuhteissa. Ne soveltuvat hyvin myös rintamamiestaloihin tasaisen lämmönjakonsa ansiosta.

Paras ilmalämpöpumppu lämmitykseen – mitä ottaa huomioon?

Kun etsitään parasta ilmalämpöpumppua lämmityskäyttöön, on tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin ominaisuuksiin:

Vertailumme perusteella Mitsubishi Electric, Toshiba ja Panasonic tarjoavat parhaat ilmalämpöpumput lämmitykseen Suomen olosuhteissa.

Paras ilmalämpöpumppu pakkasella – testien kärki

Suomen talven kylmimmillä jaksoilla lämpöpumpun toimintavarmuus ja tehokkuus joutuvat todelliselle koetukselle. Paras ilmalämpöpumppu pakkasella säilyttää lämmitystehonsa ja hyötysuhteensa myös äärimmäisissä olosuhteissa.

Kovien pakkasten aikana erityisen hyvin suoriutuvat:

  1. Mitsubishi Electric LN-sarja (Hero): Toimii luotettavasti jopa -30 asteen pakkasessa
  2. Toshiba Polar: Erityisesti suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin, toimii tehokkaasti -30 asteeseen asti
  3. Panasonic HZ-sarja: Säilyttää erinomaisen hyötysuhteen myös kovilla pakkasilla

Nämä mallit hyödyntävät kehittyneitä teknologioita, kuten optimoituja sulatusratkaisuja ja korkealaatuisia komponentteja, jotka takaavat luotettavan toiminnan myös ääriolosuhteissa.

Markkinoiden paras ilmalämpöpumppu – kokonaisvaltainen arvio

Kun katsotaan kokonaisuutta, markkinoiden paras ilmalämpöpumppu yhdistää energiatehokkuuden, luotettavuuden, käyttömukavuuden ja monipuoliset ominaisuudet. Tällä hetkellä markkinoiden parhaita ilmalämpöpumppuja ovat:

  1. Mitsubishi Electric LN-sarja (Hero): Yhdistää erinomaisen energiatehokkuuden (SCOP 5,2), huippuluokan pakkasen keston, älykkäät ominaisuudet ja tyylikkään muotoilun
  2. Toshiba Premium+: Tarjoaa markkinoiden korkeimman SCOP-arvon (5,3) ja erinomaisen toimintavarmuuden
  3. Panasonic HZ-sarja: Erottuu edukseen pitkän takuuajan ja luotettavuuden ansiosta

Markkinoiden parhaiden ilmalämpöpumppujen hinnat ovat tyypillisesti 1500-3000 euroa asennettuna, mutta parhaimmillaan ne maksavat itsensä takaisin säästöinä jopa muutamassa vuodessa, etenkin sähkölämmitteisissä taloissa.

Paras ilmalämpöpumppu rintamamiestaloon – erityisvaatimukset huomioiden

Rintamamiestaloissa on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat ilmalämpöpumpun valintaan. Näitä taloja luonnehtivat usein 1,5-2 kerrosta, avoin portaikko ja pienehköt huoneet. Paras ilmalämpöpumppu rintamamiestaloon huomioi nämä ominaisuudet:

Rintamamiestalon lämmityksessä huomioitavaa:

Parhaat vaihtoehdot rintamamiestaloihin:

  1. Daikin Perfera: Älykäs takkatoiminto ja tehokas ilmanjako sopivat erityisen hyvin rintamamiestaloihin
  2. Mitsubishi Electric LN35: Riittävä teho ja 3D i-see sensor varmistavat tehokkaan lämmönjaon
  3. Toshiba Premium+: Erinomainen energiatehokkuus kompensoi vanhempien talojen lämmöneristyksen puutteita

Rintamamiestalossa ilmalämpöpumpun asennuksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota sisäyksikön sijoitukseen. Ihanteellinen paikka on usein alakerran avoimessa tilassa, josta lämmin ilma pääsee nousemaan portaikkoa pitkin yläkertaan.

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde ja säästöpotentiaali

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde (SCOP) kertoo, kuinka paljon lämpöenergiaa saadaan tuotettua suhteessa käytettyyn sähköenergiaan. Esimerkiksi SCOP-arvolla 5 ilmalämpöpumppu tuottaa 5 kilowattia lämpöenergiaa jokaista kulutettua sähkökilowattia kohden.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että laadukas ilmalämpöpumppu voi pienentää lämmityskustannuksia huomattavasti. Erityisesti sähkölämmitteisissä taloissa säästöpotentiaali on merkittävä, jopa 30-50% lämmityskustannuksista. Vertailun parhaiden valmistajien malleissa SCOP-arvot ovat tyypillisesti 4,5-5,3 välillä, mikä on erinomainen lukema Suomen olosuhteissa.

Käyttäjäkokemuksia eri merkeistä

Käyttäjäkokemusten perusteella voimme tehdä seuraavia havaintoja eri merkkien vahvuuksista ja ominaisuuksista:

Ilmalämpöpumpun asennus ja huolto

Laadukkaan ilmalämpöpumpun valinta on vain osa prosessia – yhtä tärkeää on ammattimainen asennus ja säännöllinen huolto. Oikein asennettu ja huollettu ilmalämpöpumppu toimii tehokkaammin, kestää pidempään ja tuottaa parhaan mahdollisen säästön.

Asennuksessa erityisen tärkeää on sisä- ja ulkoyksikön oikea sijoitus, huolellinen putki- ja sähkötyö sekä kylmäaineen tarkka mitoitus. Säännölliseen huoltoon kuuluu suodattimien puhdistus, kylmäaineen määrän tarkistus, laitteen puhdistus sisältä ja ulkoa sekä toiminnan testaaminen.

Valmistajien tarjoamat takuut

Valmistajien tarjoamat takuuajat vaihtelevat, ja ne voivat kertoa paljon valmistajan luottamuksesta omiin tuotteisiinsa:

Monissa tapauksissa takuuajan pituus riippuu siitä, onko tuote asennettu valtuutetun asentajan toimesta ja tehdäänkö säännölliset huollot suositellun huolto-ohjelman mukaisesti.

Saa kaikki huippumerkit ja ammattimaisen palvelun Greenserin kautta

Greenser tarjoaa asennuspalvelut ja huollot kaikille tässä artikkelissa esitellyille huippumerkeille. Olipa valintasi sitten markkinoiden paras ilmalämpöpumppu Mitsubishi, paras ilmalämpöpumppu lämmitykseen kuten Toshiba, paras ilmalämpöpumppu pakkasella kuten Panasonic, paras ilmalämpöpumppu rintamamiestaloon kuten Daikin, tai luotettava Bosch, saat meiltä kokonaisvaltaisen palvelun ilmalämpöpumpun hankintaan, asennukseen ja huoltoon.

Asiantuntijamme auttavat sinua löytämään juuri sinun kotiisi sopivan ilmalämpöpumpun merkistä ja mallista riippumatta. Kaikki asennukset tehdään ammattitaidolla ja huolellisesti, mikä varmistaa laitteen optimaalisen toiminnan ja pitkän käyttöiän.

Greenserin kautta saat myös säännölliset huoltopalvelut ilmalämpöpumpullesi. Suosittelemme huoltoa 2-3 vuoden välein, mikä varmistaa laitteen tehokkaan toiminnan ja pitkän käyttöiän. Ota yhteyttä ja kysy lisää ilmalämpöpumpun hankinnasta, asennuksesta tai huollosta!

Ilmalämpöpumppu viilennykseen – Mikä on paras valinta kodin viilentämiseen?

Kesän helteillä koti voi kuumentua tukalaksi, mikä vaikuttaa sekä asumismukavuuteen että unen laatuun. Viilentävä ilmalämpöpumppu tarjoaa tehokkaan ja energiataloudellisen ratkaisun tähän ongelmaan.

Tässä kattavassa oppaassa perehdymme viilennykseen soveltuvien ilmalämpöpumppujen ominaisuuksiin, vertailemme eri valmistajien malleja ja kerromme, miten saat parhaan hyödyn laitteestasi.

Miksi valita ilmalämpöpumppu viilennykseen?

Ilmalämpöpumppu on erinomainen valinta kodin viilentämiseen useasta syystä:

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyksessä on huomattavasti vähäisempää kuin lämmityksessä. Esimerkiksi 90 neliön asunnon viilentäminen koko kesän ajan maksaa tyypillisesti vain 20-40 euroa, vaikka laite olisi jatkuvasti käytössä.

Paras ilmalämpöpumppu viilennykseen – valmistajien vertailu

Markkinoilla on useita viilentäviä ilmalämpöpumppuja, joista jokainen tarjoaa erilaisia ominaisuuksia. Käydään läpi suosituimpia malleja ja niiden vahvuuksia.

Toshiba ilmalämpöpumppu viilennykseen

Toshiba tunnetaan laadukkaista ja luotettavista ilmalämpöpumpuista. Toshiba Seiya ja Haori -mallit ovat tunnettuja hiljaisesta toiminnastaan ja erinomaisesta energiatehokkuudestaan.

Toshiban vahvuudet viilennyksessä:

Panasonic ilmalämpöpumppu viilennykseen

Panasonicin TZ-sarja on erityisen suosittu viilentävänä ilmalämpöpumppuna. Mallit tunnetaan kestävyydestään ja viiden vuoden takuustaan.

Panasonicin edut:

Gree ilmalämpöpumppu viilennykseen

Gree on maailman suurin ilmastointilaitteiden valmistaja, ja sen Bora-malli on suunniteltu nimenomaan viilennyskäyttöön.

Gree Boran vahvuudet:

Fujitsu ilmalämpöpumppu viilennykseen

Fujitsu tarjoaa tyylikästä ja hiljaista viilennysteknologiaa, joka soveltuu erinomaisesti kerrostaloasuntoihin.

Fujitsun edut viilennyksessä:

Vinkki viilennykseen – Käytä ilmalämpöpumpun kosteudenpoistoa

Ilmalämpöpumpuissa on yleensä sekä viilennys- että kosteudenpoistoasetus. Usein suomalaisissa kodeissa ilmalämpöpumpun kosteudenpoisto-ominaisuus on riittävä sisätilan viilennykseen. Miten ilmalämpöpumpun kosteuspoisto eroaa viilennyksestä?

Viilennystoiminto:

Kosteudenpoistoasetus:

Kostea ilma tuntuu kuumemmalta kuin sama lämpötila kuivemmassa ilmassa. Siksi kesällä jo pelkkä kosteuden poisto voi merkittävästi parantaa asumismukavuutta, vaikka lämpötila laskisikin vain vähän. Monissa tilanteissa kosteudenpoistoasetus on riittävä ja energiatehokkaampi vaihtoehto.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyksessä

Yksi yleisimmistä huolenaiheista ilmalämpöpumpun hankinnassa on sen sähkönkulutus. Todellisuudessa viilennyksen sähkönkulutus on yllättävän pientä:

Energiankulutukseen vaikuttavat muun muassa:

Hyvä ilmalämpöpumppu viilennykseen pystyy jäähdyttämään sisäilmaa jopa 7-8 kertaa sähkönkulutustaan tehokkaammin. Tämä tekee siitä huomattavasti energiatehokkaamman kuin muut viilennysratkaisut.

Vinkkejä ilmalämpöpumpun tehokkaaseen käyttöön viilennyksessä

Saadaksesi parhaan hyödyn ilmalämpöpumpusta viilennyskäytössä, huomioi nämä käytännön vinkit:

  1. Säädä viilennys maltillisesti - noin 2-3 astetta ulkolämpötilaa viileämmäksi. Liian matala asetus kuluttaa turhaan energiaa.
  2. Pidä ovet ja ikkunat suljettuina viilennyksen aikana. Tuuletus tuo sisään lämmintä ilmaa ja kosteutta.
  3. Käytä jäähdytystoimintoa, ei automaattiasetusta. Automaattiasetuksella laite saattaa vaihdella lämmityksen ja viilennyksen välillä.
  4. Säädä ilmavirta yläviistoon viilennyskäytössä. Viileä ilma laskeutuu luonnostaan alaspäin.
  5. Puhdista suodattimet säännöllisesti, vähintään 2-3 viikon välein. Likainen suodatin heikentää tehoa ja lisää energiankulutusta.
  6. Vältä suoraa puhallusta, sillä se voi aiheuttaa vedon tunnetta ja jopa kesäflunssan.
  7. Harkitse laitteen pitämistä päällä jatkuvasti pitkien hellejaksojen aikana. Näin lämpö ei pääse kertymään rakenteisiin ja viilennys toimii tehokkaammin.

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon ja rivitaloon

Ilmalämpöpumppujen asentaminen kerrostaloihin ja rivitaloihin on yleistynyt merkittävästi viime vuosina. Asennuksessa on kuitenkin huomioitava muutamia erityispiirteitä:

  1. Taloyhtiön lupa: Hanki aina kirjallinen lupa taloyhtiöltä ennen asennusta. Useimmat taloyhtiöt suhtautuvat nykyään myönteisesti ilmalämpöpumppuihin.
  2. Ulkoyksikön sijoitus: Kerrostaloissa ulkoyksikkö sijoitetaan tyypillisesti parvekkeelle. Varmista, että telineet ovat tukevat ja asianmukaiset.
  3. Kondenssiveden poisto: Kondenssivesi täytyy johtaa hallitusti pois. Kerrostalossa tämä voidaan ohjata esimerkiksi viemäriin tai parvekekaivoihin.
  4. Asennuksen ammattimaisuus: Käytä aina valtuutettua asentajaa. Ammattimaisesti asennettu laite toimii tehokkaammin ja kestää pidempään.
  5. Ulkonäköseikat: Huomioi taloyhtiön vaatimukset ulkonäön suhteen. Joissakin taloyhtiöissä on määritelty tarkat paikat ja asennustavat.

Nykyään markkinoilla on erityisesti kerrostalokäyttöön suunniteltuja malleja, jotka ovat kooltaan pienempiä ja ääneltään hiljaisempia.

Säännöllisen huollon merkitys viilennyksessä

Ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto on avainasemassa, kun halutaan ylläpitää laitteen viilennystehokkuutta ja energiataloudellisuutta. Likaiset suodattimet ja kennot voivat heikentää viilennystehoa jopa 30-40% ja kasvattaa energiankulutusta merkittävästi. Kun pöly ja epäpuhtaudet kertyvät laitteen sisälle, ne estävät ilman virtausta ja lämmönvaihtoa, mikä pakottaa kompressorin työskentelemään kovemmin saavuttaakseen halutun lämpötilan.

Ammattilaisen tekemä perushuolto 2-3 vuoden välein varmistaa, että ilmalämpöpumppu toimii parhaalla mahdollisella teholla juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan - kesän kuumimpina päivinä. Huollossa puhdistetaan sisä- ja ulkoyksikön kennostot perusteellisesti, tarkistetaan kylmäaineen määrä ja varmistetaan laitteen moitteeton toiminta. Kunnolla huollettu ilmalämpöpumppu viilentää tehokkaammin, toimii hiljaisemmin ja kestää pidempään - samalla säästäen sähkölaskussa ja ympäristöä.

Paras ilmalämpöpumppu viilennykseen – muistilista pumpun hankkijalle

Paras ilmalämpöpumppu viilennykseen riippuu yksilöllisistä tarpeistasi:

Kun valitset ilmalämpöpumppua viilennykseen, kiinnitä huomiota näihin tekijöihin:

  1. Energiatehokkuus (SEER-arvo)
  2. Äänenvoimakkuus (sisä- ja ulkoyksikön dB-arvot)
  3. Ilmavirran voimakkuus ja suuntautuvuus
  4. Lisäominaisuudet (wifi-ohjaus, ilmanpuhdistus)
  5. Takuun kattavuus ja pituus

Investointi laadukkaaseen ilmalämpöpumppuun maksaa itsensä takaisin parantuneena asumismukavuutena kuumina kesäpäivinä. Samalla saat laitteen, joka puhdistaa sisäilmaa ja voi toimia myös lisälämmittimenä talvella.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, niin autamme löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan ilmalämpöpumpun viilennykseen!

Ilmalämpöpumpun puhdistus kotikonstein

Likaantunut ilmalämpöpumppu voi menettää jopa 20–30 % tehokkuudestaan ja saattaa tehon heikentymisen lisäksi levittää huoneilmaan epäpuhtauksia. Ilmalämpöpumpun puhdistaminen on olennainen osa ilmalämpöpumpun huoltoa, sillä puhdistaminen poistaa tehokkaasti likaa, rasvaa ja muita kertymiä. Tässä artikkelissa käymme läpi itse suoritettavia ilmalämpöpumpun puhdistusmenetelmiä sekä muita keskeisiä puhdistamiseen liittyviä asioita.

Hanki laadukkaat puhdistus- ja pesuaineet

Ilmalämpöpumpun puhdistaminen tapahtuu helpoiten pesuaineilla, jotka ovat suunniteltu erityisesti ilmanvaihtolaitteille. Nämä aineet eivät sisällä voimakkaita kemikaaleja, jotka voisivat vahingoittaa laitetta tai jättää haitallisia jäämiä ilmalämpöpumppuun.

Ilmalämpöpumpun puhdistamiseen tarkoitetut pesuaineet poistavat tehokkaasti pölyä, likaa ja bakteereita ja eivät vahingoita ilmalämpöpumpun herkkiä osia. Ilmalämpöpumpun puhdistamiseen sopivia pesuaineita on saatavilla eri muodoissa, esimerkiksi suihkeina ja nesteinä ja niitä on tarjolla hyvin monen valmistajan tekemänä. Tavallisesti aineet soveltuvat sekä sisä- että ulkoyksikön puhdistukseen.

Ilmalämpöpumpun puhdistusvaahto

Puhdistusvaahto on tehokas tapa syväpuhdistaa ilmalämpöpumpun sisäiset osat. Puhdistusvaahto levitetään suoraan ilmalämpöpumpun kennoihin ja muihin sisäisiin pintoihin, joissa se tunkeutuu lian ja rasvan läpi irrottaen lian tehokkaasti.

Esimerkiksi Frionett Activ’ RTU on desinfioiva ja hajua poistava puhdistusaine ilmalämpöpumppujen ja jäähdytyslaitteiden puhdistamiseen. Aine puhdistaa kennon ja puhallinsiiven ja antaa laitteelle raikkaan tuoksun. 

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistus

Sisäyksikön puhdistus on välttämätön osa ilmalämpöpumpun ylläpitoa. Sisäyksikön suodattimet ja kennot tulisi puhdistaa säännöllisesti, jotta ilmanlaatu säilyy hyvänä ja laite toimii energiatehokkaasti.

  1. Sisäyksikkö pyyhitään kostealla liinalla ulkopinnoilta
  2. Suodattimet irroitetaan ja imuroidaan tai pestään lämpimällä vedellä ja pesuaineella.
  3. Suodattimet kuivataan ennen paikoilleen asettamista. 

Ilmalämpöpumpun kennon puhdistus

Kennon puhdistus on erityisen tärkeä osa ilmalämpöpumpun huoltoa, koska kennot keräävät helposti pölyä, homeitiöitä ja muita ilman mukana kulkeutuvia hiukkasia. Esimerkiksi Foaming Coil Cleaner on spraypullosta sumutettava kennonpesuaine, joka ylettyy kennostojen rakoihin ja muihinkin vaikeasti tavoitettaviin kohteisiin.

Aine sopii ilmastointi- ja jäähdytyslaitteiden, sekä kennojen ja lauhduttimien puhdistukseen ja desinfiointiin. Aine tulee pullosta ulos erityisen kovalla paineella ja lisäksi pullo toimii kaikissa asennoissa, joten saat loistavan puhdistustuloksen ilman mekaanista puhdistusta.

  1. Kytke ilmankierto pois, ravistele purkkia ja suihkuta ainetta puhdistettavalle pinnalle.
  2. Anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan.
  3. Kytke ilmankierto jälleen päälle. Jos laite on sellainen, joka muodostaa kondenssivettä, huuhtoutuu aine sen mukana pois.
  4. Mikäli kondenssivettä ei muodostu, huuhtele kohde vedellä.

Pitkään huoltamattomana ollut ja erittäin likainen ilmalämpöpumppu vaatii osien irroittelua ja mahdollisesti kannattaa kääntyä puhdistamisessa ja huoltamisessa ammattilaisen puoleen.

Ulkoyksikön puhdistus ja pesu

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön puhdistus on erityisen tärkeää, sillä ulkoyksikkö altistuu jatkuvasti ulkoilman pölylle, roskille ja sääolosuhteille. Jos ulkoyksikön ympäristö jää huoltamatta, laitteen suorituskyky voi heikentyä.

  1. Poista roskat ja lehdet. Varmista, että ulkoyksikön ympäristö on vapaa esteistä. Poista lehdet, oksat ja muu lika yksikön läheltä ja ulkoyksikön pohjasta.
  2. Puhdista ulkoyksikön kenno. Käytä pehmeää harjaa tai paineilmaa puhdistaaksesi ulkoyksikön kennon hellävaraisesti. Ole varovainen, ettet vaurioita kennoston pintaa.
  3. Tarkista vedenpoisto. Varmista, että kondenssivesi pääsee poistumaan esteettä ja ettei poistoputki ole tukossa.

Kun omat keinot ei riitä – sisäyksikön puhdistus ammattilaisen tekemänä

Ammattilaisen tekemä ilmaläpöpumpun huolto varmistaa, että ilmalämpöpumppu toimii optimaalisesti ja kestää pidempään. Greenserin tekemänä huolto sisältää seuraavat toimenpiteet:

Puhdistamalla ilmalämpöpumpun sisäyksikön ja kennot säännöllisesti itse tai ammattilaisella teettämänä voit parantaa laitteen tehokkuutta, pidentää sen ikää ja parantaa sisäilman laatua. Oikeanlaisia puhdistusaineita ja -menetelmiä käyttämällä varmistat, että laite toimii optimaalisesti. 

Mitä tehdä, jos ilmalämpöpumppu haisee?

Ilmalämpöpumppu on erinomainen ratkaisu kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen, mutta ajan myötä se voi aiheuttaa epämiellyttäviä ongelmia, kuten tunkkaista hajua tai jopa homeen muodostumista sisäyksikköön. Ja pahasti huollon suhteen laiminlyöty pumppu voi aiheuttaa vikoja myös pumpun toiminnalle.

Tässä artikkelissa käsittelemme, miksi ilmalämpöpumppu haisee jopa homehtuu ja miten voit kotikonstein estää nämä hajuongelmat tehokkaasti.

Miksi Ilmalämpöpumppu Homehtuu?

Homeen muodostuminen johtuu yleensä kosteuden kertymisestä ilmalämpöpumpun sisäyksikköön. Ilmalämpöpumpun toiminnan aikana kosteus tiivistyy laitteen sisäpuolelle, erityisesti sisäyksikön kennoston pinnoille. Kun tämä kosteus yhdistyy likaisiin suodattimiin, puhaltimen siipiin kertyneeseen lika- ja pölymassaan sekä muuhun orgaaniseen jäämään, syntyy erittäin suotuisa ympäristö homeitiöiden kasvulle.

Pidemmällä aikavälillä pölymassaan alkaa muodostua helposti kasvustoa, sillä pöly sisältää usein orgaanista ainesta, kuten ihosoluja, kasvien jäämiä ja muita ravinteita, jotka ovat erinomaista ravintoa homeille. Nämä homeet alkavat kasvaessaan vapauttaa itiöitä ilmavirtaan, ja laite voi levittää näitä itiöitä ympäri kotia. Tämä muodostaa merkittävän terveysriskin, erityisesti allergikoille, astmaatikoille ja muille hengitystieoireista kärsiville.

Tämä tekee ilmalämpöpumpun säännöllisestä puhdistuksesta ja huollosta entistäkin tärkeämpää kotisi sisäilman laadun ja terveellisyyden kannalta.

Riskitekijöitä homeen muodostumiselle ovat:

Mitä tehdä kun ilmalämpöpumppu haisee?

Jos ilmalämpöpumppu haisee, ongelma voi johtua useista tekijöistä:

  1. Tunkkainen haju: Yleensä merkki homeen tai bakteerien kasvusta sisäyksikössä.
  2. Käryn haju: Voi viitata palaneeseen moottoriin tai ylikuumentuneeseen komponenttiin.
  3. Makea tai kemikaalimainen haju: Mahdollinen kylmäainevuoto.
  4. Mädäntynyt haju: Voivat johtua laitteeseen jääneestä orgaanisesta materiaalista, kuten lehdistä tai hyönteisistä.

Ratkaisut hajun poistamiseksi:

Kuinka ehkäistä ilmalämpöpumpun jäähdytyksen hajut?

Ilmalämpöpumpun jäähdytyksen haju syntyy usein kosteuden ja bakteerien yhdistelmästä. Näin voit ehkäistä hajujen muodostumista:

Kolmen kohdan muistilista hajuhaittojen estämiseen

Ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto on paras tapa estää hajuhaittoja. Jos et muita huoltotoimenpiteitä ilmalämpupumpullesi tee, niin huolehdi ainakin näistä kolmesta:

  1. Tarkista suodattimet kuukauden välein ja vaihda ne tarvittaessa.
  2. Pese sisäyksikön karkeasuodattimet haalealla vedellä.
  3. Käytä ammattimaista puhdistuspalvelua vuosittain.

Pidä ilmalämpöpumppusi kunnossa, ja vältä epämiellyttävät hajuhaitat säännöllisellä ilmalämpöpumpun huollolla ja puhdistuksella. Huolellisesti hoidettu ilmalämpöpumppu tarjoaa miellyttävää ja raikasta sisäilmaa sekä parantaa energiatehokkuutta.

Ilmalämpöpumppu ei lämmitä – yleisimmät viat ja niiden korjaaminen

Ilmalämpöpumppujen yleisimpiin vikoihin kuuluvat sähkönsyöttöongelmat, kaukosäätimen patterien loppuminen, likaiset suodattimet ja tukkeutuneet ulkoyksikön kennot. Tarkista ensin pistokkeet, kaukosäätimen asetukset ja laitteen reagoiminen komentoihin.

Puhdista suodattimet kuukausittain ja varmista ulkoyksikön esteettömyys. Jos ongelmat jatkuvat, voi syynä olla esimerkiksi kylmäaineen vaje tai sisäinen vika, jolloin ammattilaisen apu on tarpeen. Säännöllinen huolto on avain ilmalämpöpumpun sujuvaan toimintaan.

Ilmalämpöpumppu ei käynnisty, missä vika?

Ennen kuin soitat ammattilaiselle, voit tarkistaa seuraavat asiat itse.

1. Varmista, että lämpöpumpun sähkönsyöttö toimii

Yksi yleisimmistä syistä, miksi ilmalämpöpumppu ei käynnisty, on sähkönsyöttöongelma. Tarkista, että pistoke on kunnolla paikallaan tai turvakytkin on ON-asennossa ja ettei sulake ole palanut. Jos sähkönsyötössä ei ole ongelmia, siirry tarkistamaan seuraava kohta.

2. Tarkista kaukosäätimen asetukset ja reagointi

Jos ilmalämpöpumppu ei käynnisty, tarkista, ottaako sisäyksikkö vastaan käskyjä kaukosäätimestä. Reagoiko sisäyksikkö piippaamalla? Jos ei, kokeile vaihtaa kaukosäätimeen patteri. Sen jälkeen varmista, että kaukosäätimestä valitut asetukset (mode) vastaavat tarpeitasi. Esimerkiksi viilennyksessä lämpötilan tulee olla matalampi kuin huoneen nykyinen lämpötila. Voit pyytää opastusta kaukosäätimen käyttöön tarvittaessa asiantuntijaltamme.

Ilmalämpöpumppu ei viilennä – yleiset syyt

Ilmalämpöpumpun viilennystoiminto on erityisen tärkeä kesäkuukausina. Jos laite ei viilennä odotetusti, syyt voivat olla seuraavat:

1. Sisäyksikön suodattimet ovat likaiset

Likaiset suodattimet voivat estää ilmalämpöpumpun viilennystoiminnon. Tarkista suodattimet ja puhdista ne tarpeen mukaan. Suodattimien puhdistus suositellaan tehtäväksi noin kuukauden välein, jotta ilmalämpöpumpun toiminta pysyy optimaalisena. Ilmalämpöpumpun irroitettavat suodattimet kannattaa imuroida tai pestä vedellä ja kuivata pyyhkeellä ennen takaisin asennusta.

2. Ulkoyksikön kennon puhtaus

Ulkoyksikön kennon edessä voi olla suojaritilä, joka on tarkoitettu suojaamaan kennoa kuljetuksen ajaksi. Jos ritilä on unohtunut poistaa asennuksen yhteydessä, se saattaa kerätä lehtiä, likaa ja muuta roskaa kennon eteen. Tämä voi heikentää ilmavirtausta ja vaikuttaa laitteen toimintaan. Tarkista ritilän olemassaolo ja poista se tarvittaessa. Puhdista myös kenno varovasti ja varmista, ettei sen edessä ole esteitä. Hyvä väline kennon puhdistukseen on auton lumiharja.

Ilmalämpöpumppu ulkoyksikkö ei käynnisty

Käyttämättä ollut ilmalämpöpumppu käynnistyy pakkasella hitaammin, monesti vastus lämmittää kompressoriöljyt ennen käynnistymistä ja tästä johtuu viive.  Ulkoyksikkö on keskeinen osa ilmalämpöpumppua, ja sen toimintahäiriöt vaikuttavat koko järjestelmään. Jos ulkoyksikkö ei käynnisty, tarkista seuraavat asiat: 

1. Varmista, että ulkoyksikkö saa sähköä

Kuten sisäyksikön kohdalla, myös ulkoyksikön sähkönsyöttö on tarkistettava. Jos ongelmaa ei löydy sähkönsyötöstä, voi ongelma liittyä ulkoyksikön moottoriin tai ohjauskorttiin.

2. Ulkoyksikön kennon puhtaus

Tukkeutunut kenno voi aiheuttaa sen, että ulkoyksikkö ei käynnisty. Puhdista kenno varovasti ja varmista, ettei sen lähellä ole esteitä.

Yleisimpiä ongelmia lämpöpumppujen käytössä

1. Toiminto viilennyksestä lämmitykselle

Kun vaihdat ilmalämpöpumpun toiminnon viilennyksestä lämmitykselle tai päinvastoin, laite saattaa tarvita aikaa mukautuakseen. Tämä prosessi voi kestää noin 10–20 minuuttia, erityisesti pakkasella, jos ilmalämpöpumppu on ollut sammuksissa. Älä siis huolestu, jos lämpöä tai viilennystä ei tule heti – odota hetki ja anna laitteen suorittaa siirtymävaiheensa rauhassa

2. Sisäyksikön suodattimet ovat likaiset

Likaiset suodattimet voivat vaikuttaa myös lämmitystoimintoon ja muodostaa jopa haju- ja homehaittoja. Varmista, että sisäyksikön suodattimet ovat puhtaat ja ilma pääsee kiertämään esteettä.

3. Ilmalämpöpumppu ei puhalla lämmintä

Jos ilmalämpöpumppu ei puhalla lämmintä ilmaa lämmitystoiminnon aikana, tarkista asetukset kaukosäätimestä (mode) ja varmista, että ne on asetettu oikealle lämpötilalle. Myös kylmäaineen vaje voi olla syynä, jos ilmalämpöpumppu puhaltaa kylmää. Tällöin ammattilaisen apu on tarpeen.

Tyypilliset viat eri merkkisillä ilmalämpöpumpuilla

Eri merkkisillä ilmalämpöpumpuilla on ominaisuuksissa ja tehoissa eroja. Tunnetuimpia merkkejä on Mitsubishi, Toshiba, Panasonic, Daikin, Fujitsu, LG, Samsung, Hitachi, Bosch, Thermia, Gree, Innova, Midea, Viessmann, Sanyo, Haier, Cooper&Hunter, Chigo yms. Greenserin huoltopalvelu huoltaa kaiken merkkisiä lämpöpumppuja.

Mitsubishi ilmalämpöpumppu ei käynnisty 

Jos Mitsubishi ilmalämpöpumppu ei käynnisty, ongelma voi johtua seuraavista syistä. Tässä on mahdolliset syyt ja niiden ratkaisut:

1. Sähköongelma
2. Kauko-ohjain ei toimi
3. Laitteen turvamekanismi aktivoitunut
4. Sisäinen vika
5. Ylikuumenemissuoja tai jäätyminen
6. Ajastin tai ohjelmointi päällä

Mitsubishi ilmalämpöpumppu ei lämmitä

Mitsubishi Electricin ilmalämpöpumput ovat tunnettuja laadustaan, energiatehokkuudestaan ja luotettavuudestaan. Ne ovat erityisesti suunniteltu toimimaan haastavissa ilmasto-olosuhteissa, kuten Pohjoismaissa, 

Tarkista, että laite on lämmitystilassa (HEAT), ei jäähdytys- tai automaattitilassa. Kaukosäätimessä on MODE nappi, paina tästä niin monta kertaa, että kaukosäätimessä on auringon kuva = lämmitys asetus

Varmista, että tavoitelämpötila on säädetty korkeammaksi kuin huoneen nykyinen lämpötila.

Toshiba ilmalämpöpumppu ei lämmitä

Toshiba on toinen suosittu merkki, mutta myös sen kohdalla voi ilmetä ongelmia lämmityksessä. Varmista, että asetukset kaukosäätimestä (mode) on asetettu oikealle lämpötilalle. Kuten Mitsubishin kohdalla, asetusten kaukosäätimestä (mode) oikea valinta on olennaista. Tarkista, ettei asetuksissa ole virheitä.

Ilmalämpöpumppujen toimintaperiaate on samanlainen kaikilla merkeillä

Kaikilla ilmalämpöpumpuilla, on samanlainen toimintaperiaate. Ne hyödyntävät ympäröivästä ilmasta otettua energiaa ja muuntavat sen lämmöksi tai viilennykseksi riippuen valitusta toiminnosta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yleisimmät ongelmat ja niiden ratkaisut pätevät kaikkiin merkkeihin.

Ilmalämpöpumpun huolto on avain sujuvaan toimintaan

Olipa ongelma mikä tahansa, säännöllinen huolto on paras tapa ennaltaehkäistä vikojen syntyminen. Puhdista suodattimet kuukauden välein ja varmista, että ulkoyksikkö on esteetön. Jos tarvitset apua, ota yhteyttä meihin – ammattilaisemme ovat valmiina auttamaan.

Milloin ottaa yhteyttä huoltoon?

Jos mikään tässä artikkelissa esitetyistä ratkaisuista ei ratkaise ilmalämpöpumppusi ongelmaa, voi ongelma olla laitteessa itsessään (esim. piirikorttivika, kondensaattori tai kompressori). Tässä tapauksessa on suositeltavaa ottaa pikimmiten yhteyttä osaavaan huoltopalveluun.

Ilmalämpöpumpun kondenssivesi – vältä vuotovahingot

Ilmalämpöpumppu on tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu lämmitykseen ja viilennykseen, mutta sen käytössä on tärkeää huomioida säännölliset huollot ja kondenssiveden hallinta. Kondenssivettä syntyy, kun lämpöpumppu poistaa kosteutta ilmasta. Tämä on normaali osa ilmalämpöpumpun toimintaa, mutta viallisesti toimiva pumpun kondenssivesi voi aiheuttaa yllättäviä ongelmia.

Kun ilmalämpöpumppusi toimii oikein, kondenssivesi ohjataan turvallisesti pois sisä- ja ulkoyksiköstä. Esimerkiksi Mitsubishi-ilmalämpöpumpun kondenssivesi on suunniteltu ohjattavaksi tehokkaasti viemäriin tai ulkotilaan, jotta vesi virtaa hallitusti pois rakenteista. Jokaisen ilmalämpöpumppua käyttävän kuitenkin hyvä varmistaa, että järjestelmä toimii oikein ja että kondenssiveden poistossa ei ole tukoksia.

Kondenssiveden ohjaaminen ja poistaminen

On tärkeää varmistaa, että kondenssivesi ohjataan asianmukaisesti pois, jotta vältetään kosteusvauriot kiinteistön rakenteissa. Asennuksen yhteydessä huolehditaan, että kondenssiveden poistoputket on asennettu oikeilla kaadoilla, jolloin vesi virtaa tehokkaasti ja turvallisesti pois. Jos kaatoja ei voida toteuttaa, voidaan käyttää kondenssivesipumppua veden poistamiseen.

Sisäyksikössä syntyvä kondenssivesi

Ilmalämpöpumpun sisäyksikössä syntyvä kondenssivesi on erityisen tärkeää käsitellä oikein. Kondenssiveden aiheuttamat ongelmat, kuten kosteusvauriot tai veden kertyminen laitteen alle, voidaan ehkäistä huolellisella suunnittelulla ja asennuksella.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö tiputtaa vettä – mikä neuvoksi?

Sisäyksikön veden tiputtaminen on yleinen ongelma, joka johtuu useimmiten kondenssiveden poistoon liittyvistä haasteista. Yleisimmät syyt ja niiden ratkaisut ovat seuraavat:

  1. Kondenssivesiputken tukos:
    • Kondenssivesiputkeen voi kertyä likaa, joka estää veden vapaan virtaamisen. Tämä aiheuttaa veden kerääntymistä sisäyksikköön, mistä se voi vuotaa lattialle.
    • Ratkaisu: Tarkista putken esteettömyys ja puhdista se tarvittaessa. Käytä apuna pitkää joustavaa harjaa tai huoltopalvelua.
  2. Sisäyksikön asennuskulma:
    • Sisäyksikön tulee olla asennettu hieman kaltevuuteen, jotta kondenssivesi valuu luonnollisesti poistoletkuun.
    • Ratkaisu: Tarkista sisäyksikön asennus ja korjaa tarvittaessa.
  3. Huoltovälin laiminlyönti:
    • Pitkäaikainen huoltamattomuus voi aiheuttaa kertymiä laitteen sisälle, estäen veden luonnollisen poistumisen.
    • Ratkaisu: Pidä laite puhtaana ja suorita suodattimien puhdistus säännöllisesti.

Jos näiden toimien jälkeen lmalämpöpumppu tiputtaa vettä sisätiloihin edelleen, eikä kondenssivesi pääse poistumaan kunnolla, saattaa ongelma olla:

Tällaisissa tapauksissa ota yhteyttä asiantuntevaan Greenserin huoltopalveluun, joka voi auttaa kaiken merkkisten ilmalämpöpumppujen ongelmissa.ota heti yhteyttä huoltoammattilaiseen.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön veden ohjaus

Ulkoyksikkö muodostaa erityisesti lämmitystoiminnossa merkittäviä määriä kondenssivettä, jonka ohjaaminen oikein on tärkeää laitteen tehokkuuden ja rakenteiden suojaamisen kannalta.

  1. Vedenpoistoputken asentaminen:
    • Ulkoyksikköön voi asentaa vedenpoistoputken, joka ohjaa veden turvallisesti pois rakennuksen rakenteista ja kulkualueilta.
    • Hyöty: Vältä kosteuden aiheuttamia vaurioita ja talvella syntyviä liukkaita alueita.
  2. Sulanapitokaapelit pakkasolosuhteissa:
    • Talvella ulkoyksikön kennoon voi muodostua jäätä, mikä voi vaikuttaa laitteen toimintaan ja lisätä veden valumista hallitsemattomasti.
    • Ratkaisu: Asenna sulanapitokaapeli pitämään vedenpoistoreitti sulana.
  3. Puhdistus ja tarkistus:
    • Roskat, lehdet ja muut esteet voivat tukkia ulkoyksikön vedenpoiston. Puhdista kenno ja varmista esteetön veden kulku.

Ilmalämpöpumpun kondenssiveden määrä

Ilmalämpöpumpun kondenssiveden määrä vaihtelee käytön ja ilmankosteuden mukaan. Kesäisin viilennyksen aikana kondenssivettä syntyy enemmän, kun taas talvella määrä voi olla pienempi. Siksi säännöllinen huolto on olennaista, jotta laite toimisi tehokkaasti kaikissa olosuhteissa.

Huomioi myös ilmalämpöpumpun sulatusvesi talvella

Talvella sekä vaihtelevien syksy- ja kevätkelien aikana on tärkeää varmistaa, että ilmalämpöpumpun ulkoyksiköstä tuleva sulatusvesi pääsee esteettä poistumaan rakennuksen juurelta. Tarkista säännöllisesti, ettei ulkoyksikön alle ole kertynyt liikaa jäätä. Jos jää nousee ulkoyksikön pohjaan asti, se voi vaurioittaa kennostoa, jolloin ilmalämpöpumppu ei enää lämmitä optimaalisesti.

Jos huomaat liiallisia jääkertymiä voit yrittää sulattaa sitä kuumalla vedellä. Harkiten voit käyttää myös työkaluja jään poistamiseen, kuten kirvestä. Varo kuitenkin vahingoittamasta ilmalämpöpumppua tai kiinteistöä.

Ilmalämpöpumpun alle voidaan asentaa myös vuotokaukalo, joka on helppo tyhjentää ja josta on tarvittaessa helppo poistaa jäätynyt kondenssivesi. Mäenlaskun tarkoitettu pulkka toimii tässä tehtävässä oikein hyvin. Sitä on helppo siirrellä ja jään saa siitä helposti pois.

Jos jäätä on kertynyt myös itse pumppuun, suosittelemme lukemaan ilmalämpöpumpun jäätymistä käsittelevä artikkelimme.

Säännöllisellä huollolla ja tarkastuksilla vältät ikävät yllätykset

Ilmalämpöpumpun huolto on olennaista kondenssiveden hallinnan kannalta. Suodattimien puhdistuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa, että kondenssiveden poistoputket ovat puhtaat ja vesi pääsee poistumaan esteettä. Tämä varmistaa, että laite toimii tehokkaasti ja turvallisesti ympäri vuoden.

Jos huomaat ongelmia kondenssiveden poistossa tai epäilet laitteen toiminnassa häiriöitä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen. He voivat tarkistaa laitteen toiminnan ja varmistaa, että ilmalämpöpumppusi toimii optimaalisesti kaikissa olosuhteissa.

Ilmalämpöpumpun jäätyminen – Mitä sinun tulisi tietää?

Ilmalämpöpumput ovat tehokkaita ja energiatehokkaita lämmityslaitteita, mutta erityisesti talvikuukausina niiden toiminnassa voi esiintyä haasteita, jolloin ilmalämpöpumppu ei lämmitä optimaalisesti. Yksi yleisimmistä ongelmista on ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätyminen. Tämän artikkelin avulla ymmärrät, miksi ilmalämpöpumppu jäätyy ja miten ongelmaa voi hallita.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sulatus

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätyminen johtuu useimmiten kosteuden tiivistymisestä ulkoyksikön pintaan, erityisesti silloin, kun ulkoilman lämpötila on lähellä nollaa. Tällä alueella ilmalämpöpumpun kennot altistuvat kosteudelle, joka voi kerääntyä sentin paksuisena jääkerroksena laitteen lamellipinnoille.

Modernit ilmalämpöpumput on suunniteltu kestämään haastavia sääolosuhteita. Ne sisältävät automaattisen sulatustoiminnon, joka sulattaa ulkoyksikön kennot lämmöllä. Sulatuksen aikana ulkoyksikön kenno lämpenee ja jää sulaa pois.

Prosessi kestää tyypillisesti noin 10-30 minuuttia, jonka jälkeen laite palaa normaaliin toimintaan. Sulatusprosessi ei kuitenkaan välttämättä käynnisty, jos kiinteistön sisälämpötila on liian alhainen.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jäätyy

Jos ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jäässä, voi jäätymisen syitä voivat olla laitteiston huollon puute tai epäoptimaalinen asennus. Esimerkkinä ulkoyksikön etäisyys rakennuksen seinästä ei ole riittävä, jolloin ilma ei pääse virtaamaan vapaasti tai sadeveden valuminen ulkoyksikön pintaan voi myös aiheuttaa ongelmia.

Syitä jäätymiselle voivat olla myös sulatusjärjestelmä huono toimivuus, likaiset suodattimet tai kennot ja mm. matala kylmäaineen määrä.

Mitsubishi-ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jäätyy

Mitsubishi on yksi tunnetuimmista ilmalämpöpumppumerkeistä, mutta myös niiden laitteiden ulkoyksiköt voivat jäätyä poikkeuksellisen kylmissä olosuhteissa.

Mitsubishi-ilmalämpöpumpun sulatustoiminto on kuitenkin tehokas, ja tarvittaessa laitteiston ulkoyksikkö voidaan sulattaa manuaalisesti. Tärkeintä on varmistaa, että ulkoyksikkön kennon lämmitystoiminto toimii normaalisti.

Jäätä ilmalämpöpumpussa – miten toimia?

Jos ilmalämpöpumpussa esiintyy jäätymää, älä yritä poistaa jäätä terävillä työkaluilla, iskuilla tai hakkaamalla, sillä ne voivat vahingoittaa laitteen lamellipintoja. Myöskään polttavan kuumaa vettä ei tule käyttää jään sulattamiseen, koska se voi vahingoittaa laitteen toimintaan tarkoitettuja herkkiä komponentteja.

Yleensä jäätyminen ratkeaa sulatustoiminnon avulla. Jos ongelma jatkuu, voi olla tarpeen tarkistaa laitteen asennus ja huolto. Ilmalämpöpumppu on hyvä sijoittaa paikkaan, jossa se ei ole suoraan alttiina lumelle, sateelle tai rakennuksen seinästä valuvan veden aiheuttamalle kosteudelle.

Ohjeet ulkoyksikön sulatukseen

Jos ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jäätyy, on tehtävä ilmalämpöpumpun sulatus. Sulatukseen suosittelemme kokeilemaan seuraavia menetelmiä:

  1. Viilennystoiminnon käyttö: Laita kaukosäätimestä viilennystoiminto päälle ja peitä ulkoyksikkö esimerkiksi grillihupulla. Viilennystoiminto käynnistää ulkoyksikön kennon sulatusprosessin.
  2. Lämmin vesi: Kaada ulkoyksikön lamellikennolle lämmin, mutta ei polttavan kuuma vesi jään sulattamiseksi. Älä käytä teräviä esineitä, äläkä lyö tai koputa jäätä pois, sillä se voi vahingoittaa laitetta.
Oikein huollettuna ja sulana pysyvä ilmalämpöpumppu tarjoaa mukavuutta jopa vaativissa sääolosuhteissa.

Oikein huollettuna ja sulana pysyvä ilmalämpöpumppu tarjoaa mukavuutta jopa vaativissa sääolosuhteissa.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö jäätyy

Vaikka ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätyminen on yleisempää, myös sisäyksikkö voi jäätyä. Tämä johtuu usein laitteen vääristä asetuksista tai ilmanvaihdon ongelmista. Jos sisäyksikön pintaan alkaa muodostua jäätä, on syytä tarkistaa laitteen suodattimet ja varmistaa, että ilmavirta kulkee esteettömästi.

Jos huomaat sisäyksikön jäätyneen, seuraavat toimet auttavat selvittämään ja ratkaisemaan tilanteen:

1. Sammuta ilmalämpöpumppu heti. Jäätynyt sisäyksikkö voi vahingoittaa laitetta. Sammuttamalla laitteen estät lisävahingot.

2. Tarkista ilmanvirtaus. Varmista, että sisäyksikön suodattimet ovat puhtaat ja ettei ilmanvaihtoaukkoja ole tukittu. Puhdista suodattimet tarvittaessa.

3. Varmista kylmäaineen määrä. Alhainen kylmäaine voi aiheuttaa jäätymistä. Kylmäainetasojen tarkistaminen vaatii ammattilaisen apua.

4. Huolehdi oikeasta lämpötilasta. Liian alhaiset asetetut lämpötilat voivat johtaa jäätymiseen. Säädä lämpötila kohtuulliselle tasolle.

5. Tarkista kondenssiveden poistuminen. Tukkeutunut kondenssivesiputki voi aiheuttaa veden kertymistä ja jäätymistä. Varmista, että kondenssivesi virtaa esteettömästi ulos.

6. Kutsu ammattilainen. Jos et löydä selkeää syytä ongelmaan tai jäätyminen toistuu, ota yhteyttä huoltopalveluun. Ammattilainen voi tarkastaa laitteen toiminnan ja tehdä tarvittavat korjaukset.

Ennaltaehkäisy on paras keino

Ilmalämpöpumpun jäätymisen voi useimmissa tapauksissa estää oikeilla huoltotoimenpiteillä ja asennusratkaisuilla. Tässä muutama vinkki:

Oikein huollettuna ja käytettynä ilmalämpöpumppu tarjoaa mukavuutta ja energiansäästöä ympäri vuoden, jopa vaativissa sääolosuhteissa.

Säännöllinen ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää laitteen tehokkuuden ja pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Jos huomaat toimintahäiriöitä, kuten heikentynyttä puhallustehoa tai epätavallisia ääniä, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilaisen suorittama huolto sisältää perusteellisen puhdistuksen ja tarkastuksen, mikä parantaa laitteen suorituskykyä ja energiatehokkuutta.

Älä odota, että pienet viat kehittyvät suuremmiksi ongelmiksi. Huollattamalla ilmalämpöpumppusi ajoissa varmistat sen optimaalisen toiminnan ja säästät energiakustannuksissa. Ota yhteyttä asiantuntevaan huoltopalveluun ja pidä huolta kodin lämmitysjärjestelmästäsi.

Ilmalämpöpumppu ei viilennä tarpeeksi? Näin ratkaiset ongelman

Kuumat kesäpäivät voivat tuntua sietämättömiltä, jos ilmalämpöpumppu ei viilennä tarpeeksi tehokkaasti. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimmät syyt viilennysongelmiin ja tarjoamme selkeät toimintaohjeet jokaiseen tilanteeseen. Kun ilmalämpöpumppusi toimii optimaalisesti, nautit viileästä sisäilmasta energiatehokkaasti läpi kesän.

Miksi ilmalämpöpumppu ei viilennä kunnolla?

Ilmalämpöpumpun viilennystehon heikkenemiseen on useita mahdollisia syitä. Tunnistaessasi ongelman aiheuttajan voit usein korjata tilanteen itse nopeasti, mutta joskus tarvitaan ammattilaisen apua. Alla lueteltuna yleisimmät syyt, kun ilmalämpöpumppu ei viilennä tarpeeksi.

1. Likaiset suodattimet estävät ilman virtauksen

Ongelma: Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet ovat puhdistamisen tarpeessa. Likaiset suodattimet heikentävät laitteen tehoa merkittävästi ja voivat jopa estää viilennyksen kokonaan.

Ratkaisu: Puhdista sisäyksikön suodattimet 2-3 kuukauden välein, tai useammin, jos kodissasi on lemmikkieläimiä tai pölyä. Sammuta laite, irrota suodattimet, imuroi ne varovasti ja tarvittaessa huuhtele haalealla vedellä. Varmista, että suodattimet ovat täysin kuivat ennen takaisinasennusta.

"Puhtaat suodattimet ovat kriittinen asia ilmalämpöpumpun toiminnan kannalta. Likaiset suodattimet heikentävät tehoa ja saattavat aiheuttaa jopa ulkoyksikön jäätymisen talvella."

2. Väärin asetetut toimintatilat kaukosäätimessä

Ongelma: Ilmalämpöpumppu ei viilennä, koska kaukosäätimen asetukset eivät ole viilennystilassa tai lämpötila on asetettu liian korkeaksi.

Ratkaisu: Varmista, että laite on viilennystilassa (yleensä merkitty lumihiutalesymbolilla) ja että tavoitelämpötila on asetettu riittävän alhaiseksi, noin 20-22 astetta. Pyri välttämään automaattitilaa kesäaikaan ja säädä puhallinnopeus riittävän korkeaksi, jotta viileä ilma leviää tehokkaasti huoneeseen.

3. Kylmäaineen vähyys

Ongelma: Ilmalämpöpumppu ei puhalla kylmää ilmaa, koska kylmäainetta on vuotanut järjestelmästä.

Ratkaisu: Tämä ongelma vaatii aina ammattilaisen apua. Kylmäaineen käsittely edellyttää erikoisosaamista ja työkaluja. Jos huomaat, että ilmalämpöpumppu käynnistyy mutta ilma ei tunnu viilenevän, ja olet jo tarkistanut suodattimet ja asetukset, ota yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.

Kylmäaineen vähyys voi johtua vuodosta järjestelmässä, mikä tulee korjata ennen kylmäaineen lisäämistä. Huoltoasiantuntijamme paikantaa vuodon ja korjaa sen ammattitaitoisesti.

4. Sisäyksikön kennosto kaipaa puhdistusta

Ongelma: Sisäyksikön kennoston ja lamellien likaantuminen estää ilmavirran ja heikentää laitteen viilennystehoa huomattavasti.

Ratkaisu: Kennoston ja lamellien puhdistus vaatii erityisosaamista, joten suosittelemme jättämään tämän ammattilaiselle. Säännöllinen huolto 2-3 vuoden välein varmistaa, että ilmalämpöpumppusi toimii optimaalisesti ja energiatehokkaasti läpi vuoden.

"Erityisesti sisäyksikön kennoston takana olevien lamellien likaantuminen voi estää ilmavirran ja heikentää laitteen tehoa. Puhdista suodattimet säännöllisesti, mutta jätä lamellien huolto ammattilaiselle."

5. Ulkoyksikön ongelmat

Ongelma: Ulkoyksikkö ei saa riittävästi ilmaa tai sen ympärillä on esteitä, jotka haittaavat ilmankiertoa.

Ratkaisu: Tarkista ulkoyksikön ympäristö ja varmista, että se on puhdas lehdistä ja muista roskista. Puhdista ulkoyksikkö varovasti ja varmista, että sen ympärillä on riittävästi vapaata tilaa ilman kiertämiselle. Jos ulkoyksikön kenno on likainen, puhdista se varovasti pehmeällä harjalla.

6. Ilmalämpöpumpun ikä ja kunto

Ongelma: Vanhempi ilmalämpöpumppu ei viilennä tarpeeksi tehokkaasti laitteen iän ja kulumisen takia.

Ratkaisu: Jos ilmalämpöpumppusi on yli 10 vuotta vanha, sen teho on todennäköisesti heikentynyt. Harkitse uuden, energiatehokkaamman mallin hankkimista. Nykyaikaiset ilmalämpöpumput ovat huomattavasti tehokkaampia ja kuluttavat vähemmän energiaa.

7. Äärimmäiset sääolosuhteet

Ongelma: Ilmalämpöpumppu ei viilennä tarpeeksi, kun ulkolämpötila on erityisen korkea.

Ratkaisu: Erittäin kuumina hellepäivinä ilmalämpöpumpun teho voi olla riittämätön. Voit tehostaa viilennystä pitämällä verhot kiinni auringon puolella, käyttämällä tuulettimia ilman kierrättämiseen ja minimoimalla lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä. Varmista myös, ettei ulkoyksikkö ole suorassa auringonpaisteessa.

Ilmalämpöpumpun 7 kohdan tarkistuslista, kun laite ei viilennä

Jos ilmalämpöpumppusi ei viilennä odotetusti, käy läpi nämä vaiheet järjestyksessä:

  1. Sähkönsyöttö: Varmista, että lämpöpumpun sähkönsyöttö on päällä ja sulakkeet ovat kunnossa.
  2. Kaukosäädin: Tarkista kaukosäätimen paristot ja varmista, että sisäyksikkö reagoi kaukosäätimen komentoihin.
  3. Toimintatila: Varmista, että viilennystila on päällä ja lämpötila on asetettu oikein (23-24°C).
  4. Suodattimet: Tarkista, että sisäyksikön suodattimet ovat puhtaat ja ilma pääsee kiertämään esteettä.
  5. Ulkoyksikkö: Varmista, että ulkoyksikössä ei ole lehtiä tai muita roskia eikä se ole jäässä.
  6. Vikakoodit: Tarkkaile sisäyksikön näyttöä tai merkkivaloja vikakoodien varalta.
  7. Kondenssivesi: Tarkista, että kondenssivesi pääsee poistumaan vapaasti ilman tukoksia.

Milloin on aika ottaa yhteyttä ammattilaiseen?

Jos et saa ilmalämpöpumppua toimimaan näiden ohjeiden avulla, on aika kutsua ammattilainen paikalle. Erityisesti seuraavissa tilanteissa tarvitset asiantuntijan apua:

Greenserin asiantuntijat tarjoavat kattavat huoltopalvelut kaiken merkkisille ilmalämpöpumpuille. Ammattitaitoinen ilmalämpöpumpun huolto pidentää laitteesi käyttöikää, parantaa energiatehokkuutta ja varmistaa miellyttävän sisäilman ympäri vuoden.

Ennakoiva huolto takaa viilennystehon

Paras tapa varmistaa ilmalämpöpumpun moitteeton toiminta on säännöllinen huolto. Näin ennaltaehkäiset ongelmia ja varmistat, että ilmalämpöpumppusi toimii optimaalisesti myös kuumimpina kesäpäivinä:

Ota yhteyttä Greenserin asiantuntijoihin ja varmista ilmalämpöpumppusi toiminta! Tarjoamme laadukasta huoltopalvelua kaikille ilmalämpöpumppumerkeille ja autamme ratkaisemaan viilennysongelmasi tehokkaasti.

Tiedätkö, miltä ilmalämpöpumppusi sisäpuoli näyttää?

Erityisesti ennen lämmityskautta ja suurempaa energiankulutusta ajatellen olisi hyvä tarkistaa oman lämpöpumpun tilannetta, kun lämpöpumpuista halutaan saada kaikki mahdollinen hyöty irti energialaskujen keventämiseksi.

Kuvan kaltainen puhdistamaton ja huoltamaton lämpöpumppu ei toimi hyvällä hyötysuhteella, koska suodattimiin kertynyt pöly haittaa ilmankiertoa. Pumpun puhallus on tehotonta ja lämmitysenergiaa valuu hukkaan. Säännöllisesti tehty ilmalämpöpumpun huolto pitää pumpun huippukunnossa ja energialaskut maltillisina.

Puhdistamaton pumppu on terveysriski

Puhdistamaton lämpöpumppu on myös riski terveydelle, sillä puhaltimesta tulevassa ilmassa voi olla haitallisia pienhiukkasia suodattimiin kertyneiden epäpuhtauksien ja pölyn vuoksi.

Etenkin kesäaikaan viilennykseen käytetyn pumpun suodattimiin kertynyt lika pääsee kostumaan, jolloin siihen lisäksi alkaa herkästi kehittyä mikrobikasvustoa. Mikäli ongelmaa ei huomata ennen talvea, on lämmityskäyttöön valjastetun pumpun aiheuttama terveysriski melko huomattava.

Kuvissa on lämpöpumpun kennosto ja puhallin ennen ja jälkeen puhdistuksen. Näiden osien puhdistus kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi niiden haurauden ja sekä purkamisesta että kasaamisesta tehtävän työn tarkkuuden vuoksi.